Kotibussi

This information is only available in Finnish.

Kotibussi, Apps4Finland innosta sarjaan demokonseptilaite, josta näkee nopeasti seuraavan bussin tiedot kotoa, ilman tarvetta puhelimelle tai tietokoneelle. Demolaitte on toteutettu Arduino, Ethernet shieldillä ja LCD näyttöllä.

Tarkoitus

Kotibussi idea lähti liikkeelle ajatuksesta, "Mikä bussin käytössä ärsyttää eniten ?". Henkilökohtaisesti eniten ärsyttä pysäkillä seisominen, koskaan ei tiedä varmasti menikö se jo vai onko se vasta tulossa. Siinä sitten seisot 5-10 min eikä bussia näy missään vaikka sen piti olla tässä jo. Kotibussin ideana on nähdä realiajassa mikä on arvioitu saapumisaika pysäkille. Käyttöpaikka ei tietenkään rajoitu kotiin, esimerkiksi työpaikka, kirjastossa, vanhdainkodissa, jne voi olla paikallinen näyttö josta näkee koska bussi on tulossa lähipysäkille.

Tämän tiedon voi tietysti saada www-sivulta, puhelmelta tai vaikkapa isolta näytöltä jossa jokin vakio PC näyttää tietoja.

Mutta:

  1. Kaikilla ei ole älypuhelinta
  2. ohjelma pitää käynnistää, odottaa että se lataa jne.
  3. PC ja iso näyttö, ei mikään energiatehokkuuden huippu.

 

Laite ja tekniikka

Kotibussi on rakennettu Arduino alustalle yhdistettynä W5200 Ethernet shieldiin. Alkuperäinen demo käytti vielä yksinkertaisempaa ethernet laajennusta mutta se rajoitti käytössä olevaa muistin määrää (Arduinon AVR piirissä on vain 32kt ohjelmamuistia) niin paljon että vaihdettin hardware pohjaiseen TCP/IP-stackiin, siksi W5200 (W5100 toimisi myös).

Alkuperäisessa demo:ssa oli pieni 16x2 LCD näyttö joka vaihdettiin 20x4 näyttöön. Näin ruudulle mahtuu useampikin linja kerralla.

Arduinossa pyörii MQTT client joka kuuntelee MQTT palvelimella olevia pysäkkitietoja ja päivittää realiajassa tiedot tulevasta bussista, sekä sitä seuraavasta. Oikeassa toteutuksessa MQTT palvelimelle tiedot haettaisiin reaaliaikaisesta SIRI syötteestä. Tampere tarjoaa jo SIRI rajapinnan, Turun on tarkoitus tarjota vuoden 2015 aikana. Kotibussin backend ohjelmistosta löytyy lisää tietoa Data2MQTT projektin sivulta.

Apps4Lounais-suomi

Kotibussi osallistui alueellisen Apps4Finland-kilpailun Lounais-Suomessa ja voitti Vaikuta-sarjassa 3 sijan ja jakoi "Puhdas liikkuminen ja energiatehokas arki" haasteen yhdessä Lautta.net:n kanssa.

Images

Image
Image